Optiek Bogaert
Optiek Bogaert
Vrijheidstraat 13, 9300 Aalst
ma 13u30-18u00
di-za 9u00–12u30 & 13u30–18u00

Zondag en maandagvoormiddag gesloten
+32 (0)53 78 93 77
Bel ons

Ieder ziekenfonds hanteert andere regels voor de terugbetaling van je bril: een overzicht

  • by: dewolf
  • 27 oktober 2020

Christelijke Mutualiteit (CM)

Bij de CM is de tussenkomst afhankelijk van je leeftijd. Iedereen t.e.m. 18 jaar kan een terugbetaling bekomen tot 50 euro voor de aankoop van een bril of lenzen. Voor mensen ouder dan 18 jaar is dat tot 40 euro. Wist je trouwens dat je deze tussenkomst van de CM jaarlijks kan aanvragen en dat je hiervoor geen voorschrift van de oogarts nodig hebt?
https://www.cm.be/diensten-en-voordelen/ziekte-en-behandeling/materiaal/brillen/cm-tegemoetkoming

Liberale Mutualiteiten

Bij deze mutualiteit klop je aan voor terugbetaling van een montuur, glazen, contactlenzen of oogpleisters. Je kan tot 50 euro terugkrijgen, ongeacht je leeftijd.
https://www.lm.be/Oost-Vlaanderen/Rubrieken/Voordelen-en-diensten/Optiek/Bril-en-of-lenzen/Pages/verplichte-verzekering-lenzen.aspx

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Elk kalenderjaar voorziet dit ziekenfonds een tussenkomst van 50 euro bij aankoop van brilglazen, monturen of contactlenzen. Om deze terugbetaling te krijgen, heeft het NZVL een factuur nodig van een erkend opticien.

https://www.nzvl.be/we-helpen-je-graag-met/optiek

Onafhankelijk Ziekenfonds

Bij het OZ genieten alle personen tot en met 18 jaar van een tegemoetkoming tot 50 euro per kalenderjaar. Voor alle personen vanaf 19 jaar, kan er een terugbetaling van €30 per persoon per kalenderjaar gevraagd worden. Deze tegemoetkoming is geldig voor een complete bril, brilglazen, montuur, contactlenzen of oogpleisters.
https://www.oz.be/gezondheid/oz-voordelenpakket/gezondheid/optiek

Partena Ziekenfonds

Partena werkt met heel wat opticiens samen. Zo kan je via het Partena ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling krijgen van je brilglazen. Hiervoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen en attesten bezorgen.

Verder voorziet Partena jaarlijks een tegemoetkoming van 50 euro voor brillen op sterkte, monturen, lenzen en oogpleisters voor kinderen tot en met 18 jaar. Eens je ouder bent dan 18 jaar, bedraagt deze terugbetaling nog 40 euro.
https://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/brilglazen

Socialistische Mutualiteit / Bond Moyson

De Socialistische Mutualiteit hanteert andere terugbetalingssystemen per provincie.

Bij Bond Moyson Oost-Vlaanderen heb jeeen ledenvoordeel tot 50 euro per kalenderjaar voor een bril, brilglazen of lenzen.
https://www.devoorzorg-bondmoyson.be/brillen-en-lenzen

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Bij deze mutualiteit klop je aan voor terugbetaling van een montuur, glazen, contactlenzen of oogpleisters. Je kan elke 4 jaar tot 100 euro terugkrijgen, op voorwaarde dat je een voorschrift van een oogarts kan voorleggen. Of je hebt recht op een jaarlijkse terugbetaling van 50 euro, zonder voorschrift.
https://www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/brilglazen-monturen-en-lenzen/

RIZIV

Het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) voorziet wettelijke tussenkomsten voor kinderen onder de 18, voor iedereen ouder dan 18 jaar met afwijking van minstens -8,25 of +8,25 en voor iedereen ouder dan 65 jaar met een progressieve bril en een afwijking van minstens -4,25 of +4,25. Jongeren onder 18 jaar krijgen bovendien een tegemoetkoming tot 28 euro voor een montuur. Om gebruik te maken van deze terugbetaling, moet je altijd bijlage15 vragen aan je opticien én het voorschrift van de oogarts (6 maanden geldig) kunnen voorleggen.